Får man HD-kanaler med fiber?

Logo Full HD

Någon frågade mig om man kommer att få HD-kanaler (högupplösta kanaler) till TV’n med fiberuppkoppling, så att man inte byter ner sig om man har HD via Boxer eller liknande idag.

Det korta svaret är: Man har minst lika stor möjlighet att få högupplöst TV som med dagens lösningar.

Så här ser det ut hos ett par olika leverantörer:

  • Om man tecknar kabel-TV via Fastbit är grundutbudet 19 kanaler för 135 kr/mån. Endast svt1 och svt2 ingår som HD-kanaler. Utöver detta kan man sedan teckna valfritt kanalpaket från Sappa. Där finns till exempel ett HD-paket med 12 kanaler för 139 kr/mån. Sappa har massor av olika kanalpaket för olika smaker, så gillar du TV är det väl värt ett besök på deras hemsida: www.sappa.se.
  • Telia levererar digital-TV med olika typer av kanalpaket. Till exempel har de ett HD-paket med 7 högupplösta kanaler för 69 kr i månaden. Detta är ett tillval till deras basabonnemang lagom (21 kanaler för 178kr/mån) eller stor (48 kanaler för 248 kr/mån). Hemsida: http://www.telia.se/privat/tv/kanalpaket

Dessutom kommer internetuppkopplingen att vara så snabb att man kan få högupplöst film och tv-program ”on-demand” dvs man hyr film eller tecknar abonnemang på en tjänst som strömmas helt och hållet över internet. Detta kräver dock en smart-tv, htpc, apple-TV eller annan liknande lösning för TV’n. Tjänster som lanserats under året är t ex HBO, och Netflix. Tjänster som funnits längre är tex VoddlerViaplay och SF-Anytime. Kvaliteten på dessa kanaler ökar ständigt och särskilt Netflix driver på för HD-kvalitet i sin tjänst, vilket kräver en snabb uppkoppling.