Hur installationen kan se ut

För någon vecka sedan var vi på studiebesök hos Per Aleniusson i  Böckersboda-Håttorp fiber.  Vi fick mycket matnyttig information med oss därifrån. Deras fibernät har varit igång ett halvår med Fastbit som kommunikationsoperatör.  Så här ser den elektronik ut som placeras i huset.  Som ni ser är det många blinkande dioder så det gäller att tänka till runt placeringen. Per hade sin jämte elcentralen i ett litet källarutrymme, vilket passar utmärkt. Värt att tänka på för er med källare är att om man vill skapa ett trådlöst nät så kan man få tänka till eftersom en router i källaren sällan ger nät i hela huset.

image

Den vita lådan på väggen med dioder i överkant är själva elektroniklådan för hantering av den optiska fibersignalen. Den kräver som synes ström vilket man också måste beakta vid placeringen. Undertill i högerkanten syns en vit kabel för anslutning av TV. Jag glömde fråga vilken typ av kabel detta var men den liknar onekligen en vanlig antennkabel. Vänster om denna elektroniklåda sitter en slät vit låda som möjliggör att dela anslutningen till en annan byggnad (på samma abonnemang) Denna låda ingår inte i en standardinstallation utan är något man ombesörjer själv om man har behov av det. I nederkant av bilden finns en vit låda för ip-telefoni.  Den kan variera i utseende beroende på vilken tjänsteleverantör man väljer.  Den ingår inte heller i själva fiberanslutningen men kan ingå i  telefoniavtalet beroende på tjänsteleverantör. Till höger om den står en svart låda med antenner som är en vanlig trådlös router. Den skapar ett trådlöst hemnätverk. I Fastbits lösning kan man använda vilken trådlös router som helst som fungerar med vanligt adsl-modem,  så många har redan denna utrustning hemma.

Det blir alltså lätt några elektroniklådor, och snyggast är väl om dessa kan placeras i en garderob, ett förrådsrum, litet skåp eller liknande.