Liten kom-ihåg-lista

Nu är det dags att tänka över en del saker för er fastighetsägare som är med på tåget. Räkna med driftstagning av nätet i början av 2015. Vissa områden kan driftssättas tidigare, i första hand det område där det redan är grävt (Haga-Äng) samt sträckan från Löfsäng upp till Nolåsen.

Här är listan som delades ut på informationsmötet:

  • Tänk över hur du vill placera elektronikskåpet. En slät vit låda (ODF) på ca 15x15cm placeras på insidan av en yttervägg. Detta är avslutningspunkten på det fasta fibernätet. Från denna går en fiber-patchkabel till en större väggmonerad elektroniklåda som hanterar datasignalerna. Denna placeras i närheten av ODF-lådan.(inom 2 m) Elektroniklådan har ett antal blinkande dioder så den kan med fördel placeras i en garderob eller något annat undanskymt utrymme. Från elektroniklådan drar du patchkablar till fasta internetanslutningar i hemmet, till IP-telefoni och till en trådlös router. Dessutom dras antennkabel från elektroniklådan till TV’n eller om du har flera TV-apparater dras den till en splitter som fördelar TV-signalen till alla TV-apparater.

  • Undvik att ingå avtal med långa bindningstider på adsl-abonnemang, fast telefoni  eller kabel-TV. Tänk på att det är  några månaders uppsägningstid på de flesta abonnemang även om du inte har någon bindningstid. Håll utkik via hemsidan  www.fredsbergfiber.se när det börjar närma sig driftstart på fibernätet och det är dags att säga upp avtalen.

  • Behöver du byta e-postadress? Om du har en e-postadress som är kopplad till ditt nuvarande adsl-abonnemang så upphör denna att gälla när du säger upp avtalet. Det kan vara god idé att göra detta i tid innan den gamla upphör så att du under en övergångsperiod är nåbar via båda adresser. Det är praktiskt med nätbaserade e-posttjänster som är oberoende av vem som är din  bredbandsleverantör. Microsofts gratistjänst www.outlook.com och Googles gratistjänst www.gmail.com är bra alternativ.

  •  Fundera över vilka tjänster du vill ha. Gå in på www.openbit.se och studera utbud och tjänster och priser. Vi kommer att ha samma avtal som Böckersboda så man kan läsa om priser och utbud där. Ett riktmärke för bredband är att  skaffa minst 30mb/s om du tänker dig att strömma film av ganska bra bildkvalitet samtidigt som du har andra enheter uppkopplade.