Om omdebatterad reklam för 4G (och 5G)

För någon vecka sedan gick det ut reklam från Sörens TV-service i era brevlådor. Denna reklam har blivit väldigt omdebatterad, inte minst i Torsö-området som är i full gång med fiberprojektet. Reklamen har till och med anmälts till KO för osaklighet.

Detta är inte utan grund. Här är ett par synpunkter på de argument som framförs:

* 4G framställs som så mycket mer prisvärt än fiber. ”4G istället för fiber för bara från 49 kr/mån”. För det priset får man endast 0,5 GB data vilket inte räcker till mer än något enstaka ärende på internetbanken. En familj med som ser på play-kanaler, strömmar film eller spelar spel över internet behöver det största abonnemanget 100GB per månad vilket istället kostar 399 kr/mån. Räcker inte den datamängden så måste mer kapacitet köpas till dyrt. Med fiber har du obegränsad datamängd. Det finns inget som tyder på att det någonsin kommer att bli fri datamängd för mobilsurf igen i 3G och 4G-näten eftersom datatrafik över 3G- och 4G-näten är såpass energikrävande. Dessutom har du andra fördelar med fiber så som betydligt snabbare svarstider i fibernät jämfört med mobilnät.

* Tittar man på Sörens hemsida så har han även en flik med information om nästa generations mobilnät 5G http://www.stv-service.se/5g-mobilt-bredband/. Det är lätt att från denna information få intrycket att mobilnäten kommer att konkurrera ut fiber för att de blir så snabba och bra. Det är förmodligen precis tvärtom. Standarden för 5G är inte fastställd ännu, men det man är överens om är att det kommer att behövas en liten mast i varje hus för att fungera – en mast som behöver fiberanslutning för att kunna upprätthålla den snabba och säkra kommunikation som utlovas.