Räcker det inte med 4G?

Räcker det inte med 4G undrar du kanske? Vi har i  fått frågan ett par gånger när vi varit ute och knackat dörr, så jag bestämde mig för att kolla upp detta lite närmare.

För framtiden är det nog inte 4G eller fiber som är frågan, utan i så fall 4G och fiber. Visst är 4G, eller LTE som det oftare kallas, en mycket snabbare mobil teknik än 3G men för den som vill ha en framtidssäker och stabil internetuppkoppling i sitt hem finns för de allra flesta inte något alternativ till fiber.

4G är snabbare än 3G och i klass med de snabbare adsl- hastigheterna men dras fortfarande med vissa av de nackdelar som vi idag upplever med 3G och adsl, nämligen att hastigheten minskar ju fler användare som delar uppkopplingen. Hastigheten minskar även med avståndet till masten och försämras av geografiska förhållanden och väder. Idag finns inte så många som utnyttjar bandbredden i 4G-nätet, men antalet användare spås explodera de närmsta åren och det kommer att bli trångt även i dessa nät. Dessutom är datamängden begränsad för 4G abonnemangen. Fördelen är förstås att det är en uppkoppling man kan ta med sig när man åker hemifrån. I dagsläget vet jag inte hur 4G-täckningen kommer att bli i vårt område, men troligtvis kommer några fastigheter att nås av Törebodas mast och några från E20-master.

Fiber däremot är inte alls lika påverkad av antalet användare i nätet. Det är en teknik med minimal fördröjning och stabil störningsfri uppkoppling för den som till exempel vill kunna strömma högupplöst film från internet. Med fiber finns möjlighet att bygga ut till minst 1000 Mbit/s, en ofattbar hastighet. Dagens standarduppkoppling med fiber är på 100Mbit/s. Du slipper helt begränsning i de datamängder du får använda.

Här finns ett läsvärt inlägg i ämnet på telias blogg.

 

Min slutsats är att fiber är den bredbandsteknik som är mest framtidssäker, stabil och prisvärd oavsett om man bor där det finns 4G-täckning eller ej.